blog vacaturetekst
Nicol_Tadema
blog vacaturetekst
01/03/2023
5 min
0

OMG, een robot schrijft nu vacatureteksten

01/03/2023
5 min
0

Ben ik straks werkloos? Er is een robot geboren die in 1 oogwenk een tekst genereert. Alsof die tekst door een mens is geschreven. En ja, die robot kan ook vacatureteksten schrijven.... 



Dit is toch ongelofelijk? Je stelt een korte vraag en al binnen 1 minuut verschijnt er een volledige vacaturetekst op je scherm. Dit is het werk van een tekstrobot, die robot heet ChatGPT, sommige mensen noemen 'm GPT-3. Er is geen verschil tussen Chat GPT en GPT-3. GPT is een afkorting voor 'chat generative pretrained transformer'. 

Hoe kan ChatGPT zo snel een vacaturetekst schrijven?
Ik had natuurlijk zelf kunnen nadenken over het antwoord op deze vraag en het uit kunnen typen. In plaats daarvan vroeg ik het aan chatbot ChatGPT. Want waarom zou ik moeilijk doen als het makkelijk kan? Dit antwoord toverde ChatGPT in een oogwenk op mijn beeldscherm:

"ChatGPT is een variant van GPT, een taalmodel dat door OpenAI is getraind. Het is in staat om teksten te genereren die op mensen lijken, omdat het is getraind op een grote hoeveelheid tekst van mensen die online gepost is. Doordat het taalmodel is getraind op een grote hoeveelheid tekst, kan het snel nieuwe teksten genereren die lijken op hoe mensen spreken of schrijven. Het taalmodel kan dus snel een vacaturetekst genereren doordat het is getraind op hoe mensen vacatureteksten schrijven en doordat het in staat is om snel nieuwe teksten te genereren die op mensen lijken."

Speelt de recruiter of tekstschrijver dan straks geen rol meer bij de totstandkoming van een vacaturetekst?
Ik heb de smaak te pakken, ook hier liet ik ChatGPT de vraag beantwoordden:

"ChatGPT is een computerprogramma dat kan schrijven zoals mensen. Het is getraind op heel veel tekst die online staat, dus het kan snel nieuwe teksten maken die op mensen lijken. Maar een computer kan niet alle taken van een recruiter of tekstschrijver overnemen. Recruiters en tekstschrijvers zijn experts in het werven van kandidaten en het schrijven van aantrekkelijke vacatureteksten. Ze weten hoe ze de aandacht van de juiste mensen kunnen trekken en hoe ze de wensen van de werkgever in de vacaturetekst kunnen verwerken. ChatGPT kan wel helpen bij het maken van ideeën of het opmaken van teksten, maar het kan niet alles doen wat een recruiter of tekstschrijver kan. "

Hoe kijk ik hiernaar?
Ik ben het 100% eens met ChatGPT. Ik geloof dat AI ons kan helpen om ons werk eenvoudiger of sneller uit te voeren maar dat de specialist altijd een rol blijft spelen. Dat zie je ook in de medische wereld: AI-systemen worden gebruikt om medische afbeeldingen zoals MRI-scans en röntgenfoto's te analyseren. Vervolgens stelt de arts de diagnose en deze beslist wat de volgende stappen zijn.

Nu is de vergelijking tussen een arts met een recruiter of ( vacature) tekstschrijver niet een hele voor de hand liggende. Toch komt wel op hetzelfde neer. Artifical intelligence zoals ChatGPT kan ons helpen bij de totstandkoming van een vacaturetekst. Hoe je dit doet, dat is natuurlijk aan jou.

Op 26 januari geef ik het gratis webinar 'De kansen van AI voor vacatureteksten. Chantal Smink is mijn gast-expert. Dit wil jij niet missen. Meld je nu aan.


Ik heb inmiddels tientallen vacatureteksten laten genereren door de chatrobot  en ik ben van mening dat het nu nog het beste is om zelf in elk geval een basis te creëren. Hierbij kan je wel inspiratie vinden door ChatGPT te vragen om voorbeelden van werkzaamheden of zelfs functietitels. En als je dan zelf je tekst hebt geschreven, dan schakel je de hulp in van ChatGPT om de tekst verder te verbeteren.

Waarom vind ik dat je het beste zelf de basis van de vacaturetekst kan opzetten?
Dat antwoord is simpel en indirect al gegeven: ChatGPT is getraind op een grote hoeveelheid tekst van mensen die online gepost is. Dus de bron waaruit ChatGPT put zijn vacatureteksten zoals die al online stonden. Nu hoef ik jou vast niet te vertellen dat de gemiddelde vacaturetekst een onvoldoende scoort. Sterker nog, 83% van de vacatureteksten zou onvoldoende zijn. De input waar ChatGPT op leunt is dus ruk. Carbage in, carbage out. Het is alsof je een wereldberoemde chef-kok vraagt om een sterrenwaardig diner te bereiden en het enige ingrediënt dat 'ie krijgt zijn kant-en- klare-maaltijden. Over eten gesproken: de gemiddelde vacaturetekst die ChatGPT genereert is -net als de gemiddelde vacaturetekst- een eenheidsworst. Dus als jij zelf geen sausje toevoegt gaat het echt nergens naar smaken.

Wat gaat er nu nog mis als je ChatGPT vacatureteksten laat schrijven?
Los van die grote smakeloze eenheidsworst gaat er op inhoudelijk en schrijftechnisch vlak (nog) heel veel mis. Zoals ik zei heb ik de afgelopen weken tig vacatureteksten laten genereren en verbeteren door ChatGPT. Ik heb ervaren dat de vacatureteksten die ChatGPT op dit moment genereert: 

  • onnodig moeilijke woorden bevatten.
  • te lange zinnen bevatten.
  • vol met aannames zitten.
  • uitpuilen van de clichés.
  • niet doelgroepgericht zijn, zo mis ik beweegmotieven.
  • lang niet altijd de schrijfstijl hebben die lang aansluit op doelgroep.
  • 0,0 beïnvloedingstechnieken bevatten.
  • totaal niet concreet worden.
  • niet onderscheidend zijn, zo ontbreekt de Job Value Proposition en is de schrijfstijl standaard.
  • geen rekening houdt met de schrijfrichtlijnen die gelden bij een organisatie.
  • een (zeer) passieve schrijfstijl hebben. Gaap.
  • samenhang in zinnen missen.
  • soms in strijd zijn met de wet- en regelgeving.

    Wat kan je ChatGPT je opleveren als je deze inzet als hulpmiddel bij het vacatureteksten schrijven?
    Tsja, het is best een lange lijst wat nog niet lekker loopt hé? Als je ChatGPT nu je vacaturetekst laat schrijven. Toch gaf ik eerder aan dat ik ook echt wel kansen zie in het gebruik van GTP-3/ChatGPT. 


    Zo kan je de robot vragen om teksten die je zelf schreef te verbeteren. Je kan bijvoorbeeld vragen of de chatbot de door jou aangeboden Job Value Proposition verwerkt, de schrijfstijl aanpast en een spellingscheck doet. Ook kan AI zoals ChatGPT inspiratie opleveren als het gaat om de functietitel, metaforen, enzovoorts.

    Hoe je de bot ook laat helpen, het gebruik van de bot levert je tijd en op die je weer kan inzetten om de basistekst te verbeteren. En da's best handig als je in deze arbeidsmarkt alles uit de kast moet halen om de (latent) werkzoekenden te verleiden. Die tijd en energie steek je bijvoorbeeld in het schrijven van vacatureteksten voor het brein. Dus door beïnvloedingsmethoden toe te passen waarmee je het gedrag van de lezer stuurt. Of wat dacht je van de inzet van de 7 magische woorden en slimme schrijftechnieken? Als je dit soort meerwaarde toevoegt en de verbeterpunten hierboven doorvoert, wordt elke vacaturetekst alleen maar beter. En stuur je het gedrag van de lezer. Linea recta naar de sollicitatiebutton.
    Download hier een gratis query / briefing die helpt bij het briefen van ChatGPT voor het genereren van vacatureteksten.

    Ben ik dan helemaal niet zenuwachtig over de komst van AI in vacaturetekst-land?
    Zeker wel. Ik word zenuwachtig omdat ik bang ben dat dat de gemiddelde recruiter op korte termijn alleen nog maar GTP-3 inzet voor het produceren van vacatureteksten.

    Waarom recruiters dit gaan doen, ondanks dat de resultaten (nu nog) angstaanvallig slecht zijn? Omdat de meeste recruiters een broertje dood hebben aan vacatureteksten schrijven. Dat ervaar ik elke keer weer als ik een incompany training aftrap met de vraag: "wie vindt vacatureteksten schrijven ver-schrik-ke-lijk?". In sneltreinvaart gaan 9 van de 10 handen de lucht in. Dit werd nog eens bevestigd door onderzoek van Recruitment Kengetallen (2020): vacatureteksten schrijven scoort (samen met vacatures uitzetten) helemaal onderaan als het gaat om populariteit in het takenpakket van de recruiter. 

    Nu AI ervoor kan zorgen dat een recruiter onder het schrijven van vacatureteksten uit kan komen, is 1 + 1 natuurlijk 2. Ook omdat de meerwaarde van een goedgeschreven vacaturetekst nog steeds wordt onderschat. Ouch. Gelukkig ben jij geen gemiddelde recruiter.

    Dat de meerwaarde van een goedgeschreven vacaturetekst nog steeds wordt onderschat, wordt trouwens bevestigd door het aantal mensen dat mij vraagt of ik mezelf geen zorgen moet maken nu deze techniek er is. Zorgen maken over dat ik straks als gespecialiseerd tekstschrijver duimen zit te draaien. Ik begrijp die vraag oprecht niet. En volgens mij snappen de vragenstellers de meerwaarde van een goedgeschreven vacaturetekst niet. Zo sprak ik vorige week nog een groep recruiters die ik eerder trainde. Stuk voor stuk gaven zij aan dat na het toepassen van de tips uit mijn training er meer goede kwaliteit sollicitaties binnen stroomden. Daaruit blijkt maar weer dat tekst werkt. Als je er tijd en aandacht aan durft te besteden tenminste. En dat brengt me terug bij ChatGPT, de bot zorgt ervoor dat er meer tijd voor over blijft. 

    Ook interessant: 
  • Vacaturetekst administratief medewerker geschreven door een chatrobot.
  • Vacaturetekst back end developer geschreven door ChatGPT. 
  • Gratis query / briefing vacatureteksten voor ChatGPT.
Reacties
Categorieën