blog vacaturetekst
Nicol_Tadema
blog vacaturetekst
12/21/2022
2 min
0

Vacatureteksten gegenereerd door AI

12/21/2022
2 min
0

Ben jij een copywriter of tekstschrijver die vaak vacatureteksten schrijft en vraag jij jezelf af of je bang moeten worden van de opkomst van AI? En dan vooral technische taalmodellen die met 1 muisklik een lap tekst producteer? Haal je kop uit het zand en oordeel zelf.

Ik nam de proef op de som en genereerde aan de hand van GTP-3 meerdere vacatureteksten. Zo ook een vacaturetekst op basis van termen die ik invoerde in ChatGPT: vacaturetekst back end developer, zorg dragen voor integraties en koppelingen binnen webapplicaties en innoveren op het gebied van back-end development, transportbedrijf, PHP, Laravel, Oracle, MongoDB, REST, Git, Continuous Integration. 

1 keer knipperen
Ik klikte op enter, knipperde 1 keer met mijn ogen en.... voila, ChatGPT had 'speciaal voor mij' een vacaturetekst gegeneerd: 

"Wij zoeken een ervaren back-end developer die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen en onderhouden van integraties en koppelingen binnen onze webapplicaties. Je werkt binnen een team van developers en bent continu bezig met het innoveren op het gebied van back-end development.

Als back-end developer bij ons transportbedrijf is het van belang dat je ervaring hebt met PHP en Laravel, en dat je kennis hebt van databases zoals Oracle en MongoDB. Daarnaast verwachten we dat je bekend bent met REST-architectuur en dat je gebruik maakt van Git voor versiebeheer en Continuous Integration.

Als back-end developer ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten en het onderhouden van bestaande systemen, en je werkt continu aan het verbeteren van de performance en stabiliteit van onze webapplicaties.

We bieden een uitdagende werkomgeving waarin je de kans krijgt om je vaardigheden verder te ontwikkelen en te werken aan innovatieve oplossingen voor onze klanten. Ben jij de gedreven back-end developer die we zoeken? Reageer dan nu en maak deel uit van ons team!"

Onggelovelijk toch? Als je hier meer over weten schuif zeker aan bij mijn gratis webinar over 'De kansen van AI voor vacatureteksten' op 26 januari 2023.

Dit levert AI jou op
Eerlijk is eerlijk, de inzet van AI levert echt wel iets op. Allereerst aannames én bergen clichés maar zeker ook inspiratie en tijdswinst in het schrijfproces. Hoe kan jij ChatGPT voor je laten werken? Zorg voor de juiste input. Want tsja, carbage in, is carbage out. Onder input versta ik inhoudelijke informatie waar ChatGPT de tekst op kan baseren. Hierbij kan je denken aan de Job Value Proposition en pullfactoren die relevant zijn voor de doelgroep. Maar geef ook echt concrete opdrachten: ChatGPT heeft er nogal een handje van om los te gaan met uitroeptekens. Ik hoef jou vast niet te vertellen dat de doelgroep 'developers' uitroeptekens hekelt. Dus geef de chatrobot de opdracht een tekst te schrijven zonder gebruik te maken van uitroeptekens (of vervang deze zelf voor een punt). Ook houdt ChatGPT blijkbaar van wollige, passieve taal. Vermeld daarom in jouw query dat de tekst op een actieve manier wordt geschreven om te voorkomen dat de developer in slaap valt. En voor nu als laatste tip: ChatGPT lijkt nog niet echt te snappen wat het schrijven op taalniveau B1 is. Wel luistert 'ie feilloos als je 'm vraagt om een (vacature) tekst te schrijven zodat een 15-jarige het ook begrijpt. En serieus: dit komt het meest dichtbij een tekst op taalniveau B1. 


Op donderdag 26 januari om 13 uur geef ik een gratis webinar over 'De kansen van AI voor vacatureteksten'. Dit wil jij niet missen.

Ook interessant over AI en vacatureteksten:
Reacties
Categorieën