Nicol_Tadema
12/21/2022
3 min
0

Vacaturetekst geschreven door een robot. Kan dat?

12/21/2022
3 min
0

"Nicol, moet jij je geen zorgen maken over jouw toekomst als copywriter?" De vraag werd mij meermaals gesteld nu GPT-3 er is. GPT-3 (ook wel ChatGPT genoemd) is een taalmodel van OpenAI waarmee tekst kan worden gegeneerd. Allerlei soorten teksten en dus ook vacatureteksten. Heel eerlijk? Ik stelde mijzelf die vraag over mijn toekomst als copywriter ook (heel) even. Daarom nam ik de proef op de som. Ik genereerde een berg vacatureteksten op basis van enkele relevante woorden. Zo ook de vacaturetekst voor een administratief medewerker.

Ik tikte in ChatGPT de volgende woorden invacaturetekst administratief medewerker + betrokken + enthousiast + proactief + parttime + Rotterdam +  notuleren MT-vergaderingen + gemeente + 12 collega's.  Ik ramde op de enter-toets en het was ongelofelijk wat er gebeurde. Op mijn beeldscherm werd (zonder dat ik aan het toetsenbord zat) binnen no time de volgende tekst gegenereerd door het technische taalmodel:

"Wij zijn op zoek naar een parttime administratief medewerker voor onze gemeente in Rotterdam. Als enthousiaste en proactieve medewerker zal je werken in een team van 12 collega's en ben je verantwoordelijk voor het notuleren van MT-vergaderingen.

We zoeken iemand die betrokken is bij het werk en altijd op zoek is naar manieren om de werkprocessen te verbeteren. Je bent communicatief vaardig en hebt een goed oog voor detail. Daarnaast beschik je over goede organisatorische vaardigheden en kun je prioriteiten stellen.

Als administratief medewerker zal je ook andere administratieve taken uitvoeren, zoals het verwerken van gegevens, het maken van afspraken en het beantwoorden van e-mails.

Ben jij de enthousiaste en betrokken administratief medewerker die wij zoeken? Reageer dan vandaag nog en wie weet ben jij binnenkort onderdeel van ons team!"

Bizar toch? Hoe een robot op basis van wat losse woorden deze tekst genereert alsof het door een mens is geschreven? 

Donderdag 26 januari om 13 uur geef ik een gratis webinar over 'De kansen van AI voor vacatureteksten'. Dit wil jij niet missen.

Geen zorgen
Kijk ik naar een resultaat als deze dan maak ik mij (nog) geen zorgen. Het is een basis en niet meer dan dat. Eigenlijk een eenheidsworst zonder een lekker smaakje waardoor mensen jouw product willen kopen. Dat het eenheidsworst is, is niet zo gek omdat ChatGPT zijn output baseert op (vacature) teksten zoals die online te vinden zijn. En tsja, de gemiddelde vacaturetekst is natuurlijk niet heel smaakvol. Dat extra smaakje, dat voeg je bijvoorbeeld toe door je werkgeversmerk tussen de regels te laten ervaren, woorden te kiezen die aansluiten op de persoonlijkheid van je doelgroep, actief te schrijven en de nodige beïnvloedingseffecten toe te voegen. En dat extra smaakje kan je toevoegen door gerichte query's te geven aan ChatGPT. Zo vroeg ik Chat GPT: 'kan je iets meer pit en een vleug humor toevoegen aan de zojuist gegenereerde vacaturetekst én ook zorgen dat de tekst een activerende schrijfstijl heeft?' Dit is het resultaat waar 'ie mee op de proppen kwam:

"Ben jij op zoek naar een leuke, parttime baan als administratief medewerker in Rotterdam? Dan hebben wij goed nieuws, want wij zoeken jou! Als enthousiaste en proactieve kracht zal je onderdeel zijn van een hecht team van 12 collega's in onze gemeente.

Je bent verantwoordelijk voor het notuleren van MT-vergaderingen, maar dat is niet het enige wat op je pad komt. Je bent ook het aanspreekpunt voor allerlei administratieve taken, van het verwerken van gegevens tot het maken van afspraken en het beantwoorden van e-mails. Maar geen zorgen, je zult nooit met lege handen staan, want we zijn altijd op zoek naar manieren om onze werkprocessen te verbeteren en jij kunt daar een belangrijke bijdrage aan leveren met je enthousiasme en proactieve houding.

We zoeken iemand die betrokken is bij het werk, goed kan communiceren en over goede organisatorische vaardigheden beschikt. Bovendien ben je niet bang om de handen uit de mouwen te steken en heb je een vleugje humor. Klinkt dit als jouw droombaan? Solliciteer dan vandaag nog en wie weet ben jij binnenkort onze nieuwe, enthousiaste collega!: 

Okay, die actieve schrijfstijl blijft een ding voor ChatGPT en de vleug humor wordt letterlijk verwerkt maar de tekst is echt wel wat pittiger en daardoor wervender geworden.

Gratis webinar over de kansen van AI

Ben jij een recruiter, hr-professional of een tekstschrijver die wil weten hoe je smaak toevoegt aan je door AI gegenereerde vacaturetekst? En durf je dus verder te denken over hoe je die basis die AI oplevert kan ombuigen zodat er wel goede resultaten volgen? Op donderdag 26 januari om 13 uur geef ik een exclusief én gratis webinar 'De kansen van AI voor vacatureteksten' . Aanmelden kan nu.

Ook interessant over AI en vacatureteksten:

 

Reacties
Categorieën