blog vacaturetekst
Nicol_Tadema
blog vacaturetekst
02/29/2024
3 min
0

Rapportcijfer van een 4,2 voor de vacaturetekst

02/29/2024
3 min
0

De mythe is bevestigd: de gemiddelde vacaturetekst is bedroevend slecht. Met een rapportcijfer van een 4,2 voor de gemiddelde vacaturetekst is dit zelfs een dikke onvoldoende. Dit is de conclusie na het analyseren van 960 vacatures uit 7 diverse sectoren.

Bizar toch? Als je nagaat dat werkgevers en intermediairs alles uit de kast trekken om in deze krappe arbeidsmarkt het nijpende tekort aan personeel te verminderen.

Negatief imago
Vacatureteksten dragen al jarenlang een negatief imago met zich mee. Vaak worden de teksten bestempeld als saai, weinig vernieuwend en incompleet. Daarnaast zijn ze doorspekt met clichés en jargon. Mitch Gielen en ik gingen op onderzoek uit:

“Is het echt zo slecht gesteld met de kwaliteit van vacatureteksten, zelfs in deze krappe arbeidsmarkt?”

Voor het complete rapport met onderzoeksresultaten, klik hier.
.

Ondermaats in een krappe arbeidsmarkt
Hoe kan het dat de kwaliteit van de vacaturetekst ondermaats is, ondanks het actuele tekort aan personeel? We vroegen het aan Arjan Elbers, voorzitter van Recruiters United, het grootste onafhankelijke recruitmentplatform van Nederland en Vlaanderen:

“Werkgevers laten het schrijven van de vacaturetekst vaak over aan de recruiter of hr-medewerkers. Deze professionals hebben vaak niet de tijd en het talent zoals een goede tekstschrijver dit wel heeft. 

Dat schrijven kan je ook niet even leren aan een recruiter of hr-medewerker. Je kunt recruiters wel trainen, maar vaak is het resultaat hetzelfde als trekken aan je konijns oortjes en hopen dat het een haasje wordt.”

Weliswaar met een onvoldoende scoort de overheid het hoogst met een 5,1 voor hun vacatureteksten. Deze positie is onder andere te danken aan de volledigheid van de teksten. Toch zorgde dit ook voor minpunten omdat de teksten 2 keer zo lang waren als de aan te raden lengte.

“Het lijkt er meer op dat de overheid in de tekst risico’s wil uitsluiten dan dat zij mensen wil enthousiasmeren om te reageren.”

De laatste plaats is weggelegd voor 2 sectoren: de retail en horeca & toerisme. Het cijfer dat zij behalen blijft steken op een 3,6.

Opvallend is dat binnen de retail in geen enkele vacaturetekst een sluitingstermijn wordt benoemd. Binnen de sector horeca en toerisme zijn wel bonuspunten verdiend door enkele quotes van toekomstige collega’s. Toch waren er op de overige onderdelen geen positieve uitschieters.Voor het complete rapport met onderzoeksresultaten, klik hier..

Meetfactoren
Elke vacaturetekst is beoordeeld op 26 onderdelen waaronder wel of geen salarisvermelding, het aantal clichés en het taalniveau. Het gemiddelde rapportcijfer komt dus uit op die 4,2.

In 98% van alle teksten is het taalniveau boven B1-niveau. Dit taalniveau wordt aangeraden omdat het bijdraagt aan inclusieve werving, het aantal sollicitaties verhoogt en bijdraagt aan het maken van een goede match.

“Zorgwekkend, zeker nu 1,6 miljoen Gen Z’ers de arbeidsmarkt betreden en uit ander onderzoek blijkt dat de leesvaardigheid bij jongeren afneemt”.

Naast te lange zinnen en passief taalgebruik worden er onnodig veel moeilijke woorden gebruikt. Dit is vooral gezien bij overheidsteksten; deze teksten bestaan voor 13,6% uit moeilijke woorden. In de technische sector ligt dit het laagst met 11,6% moeilijke woorden.

Er zijn 6 clichés geteld, dit is het gemiddelde van alle vacatureteksten in de 7 sectoren. Het meestgebruikte cliché is ‘flexibel’, direct gevolgd door ‘uitdaging’ en ‘op zoek’.

Voor het complete rapport met onderzoeksresultaten, klik hier..

Werksfeer is een belangrijke pullfactor bij de keuze voor een nieuwe baan. Toch blijft het in 98% van de gevallen bij nietszeggende kreten als: ‘er heerst een informele werksfeer’ of ‘je komt te werken bij een leuk team’.

Geen verrassing
Dat de vacaturetekst een dikke onvoldoende scoort is geen verrassing voor mij.

“En toch denk ik: hoe dan? De waarde van de vacaturetekst is in het wervingsproces enorm. Met de juiste woorden kan je ook latent werkzoekenden in beweging brengen. Ook in deze arbeidsmarkt.”   

Daar komt nog eens bij dat vacatureteksten een megagroot voordeel hebben: als je vandaag iets verandert aan jouw tekst kan die eenvoudige wijziging nog dezelfde dag de beste sollicitant kan opleveren. En dan heb ik het nog niet eens over de boost die een vacaturetekst aan een werkgeversmerk geeft.

De oplossing? Meer aandacht voor de vacaturetekst en het schrijven ervan overlaten aan specialisten.

Reacties
Categorieën