blog vacaturetekst
Nicol_Tadema
blog vacaturetekst
10/25/2023
2 min
0

De 5 grootste missers in vacatureteksten.

10/25/2023
2 min
0

De vacaturetekst: het meest gebruikte middel in arbeidsmarktcommunicatie én het meest onderschatte wervingsattribuut.

De gemiddelde vacatureteksten scoort een hele dikke onvoldoende. Het is dan ook moeilijk kiezen uit de waslijst aan zaken die ik mis zie gaan in vacatureteksten.  

Na veel wikken en wegen kwam ik tot deze top 5:

De vacaturetekst is saaier dan saai.
Ow wacht, even wakker worden. Ik had alleen een nachtmerrie over sollicitaties die uitblijven. Dat ik in slaap viel is trouwens niet zo gek met die clichés, het passieve taalgebruik en de open deuren die je intrapt. Gaaaap.

Dan is er nog 45% van de vacatures die alleen maar uit tekst bestaat. Geen foto, geen plaatje, geen video. He-le-maal nix. Dat botst met generatie Z die zeer visueel is ingesteld: 54% van Gen Z ziet het liefst foto's en video bij het online bekijken van een product.


De vacaturetekst is vaag,
Door vaag gedoe met een marktconform salaris, informele werksfeer en algemeen gezwets zoals: ‘als projectmanager manage je projecten’. Duhhh.

Tel daar de onduidelijkheid bij op die ontstaat door ingewikkeld taalgebruik, jargon en véél te lange zinnen. Een eerste conclusie die ik kan trekken uit een onderzoek dat ik nu doe is dat de gemiddelde vacaturetekst (ver) boven het aangeraden leesniveau wordt geschreven. Ouch.

❌ 𝗗𝗲 𝘁𝗲𝗸𝘀𝘁 𝗶𝘀 𝗴𝗲𝘀𝗰𝗵𝗿𝗲𝘃𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗝𝗮𝗻 𝗲𝗻 𝗮𝗹𝗹𝗲𝗺𝗮𝗻.
Zinloos dit: alsof een resultaatgerichte fulltime senior salesmanager uit Groningen dezelfde pullfactoren heeft als een parttime startende verpleegkundige in Maastricht.

Niemand vindt eenheidsworst lekker. Wát en hóé je dingen vertelt kan in de smaak vallen bij de juiste doelgroep. En het kan tot braakneigingen zorgen bij niet passende-kandidaten: ook prima. Want is het elke vrijdagmiddag dansen op de bar tot de zon ondergaat? Sommige mensen juichen, anderen haken af.

 De vacaturetekst sluit mensen uit.
Dit gebeurt echt vaker dan je denkt. Want ja, ‘3 tot 5 jaar ervaring’ is gewoon dikke vette leeftijdsdiscriminatie. En nee, vraag ook niet om een ‘starter’ of ‘jonge hond’. Daar lusten de honden geen brood van.

'We zoeken de man/vrouw die zijn of haar ervaring inzet ....'Oké het is minder erg dan zeggen 'jij staat je mannetje' of 'mankracht' maar nog steeds worden mensen met een andere genderidentiteit buitengesloten. Alsof je de deur in hun gezicht dicht slaat.

Ow ja, gezegden kan je beter ook vermijden. Niet alleen mensen die de Nederlandse taal minder goed beheersen snappen veel gezegden niet. Ook generatie Z moet de hersens kraken bij ouderwetse spreekwoorden zoals: 'de hort opgaan' of 'de krenten uit de pap vissen'. En ook al weet deze generatie wat je bedoelt, je wordt direct in het hokje 'ouderwets' geparkeerd.

❌Het is eenrichtingsverkeer.
‘Tijdens het sollicitatiegesprek willen we ontdekken of jij bij ons past’ of ‘Als wij enthousiast zijn, dan bieden we je een contract aan’. Say what? Elk sollicitatieproces hoort 2-richtingsverkeer te zijn.

Dat betekent ook dat 'jij' en 'wij' in balans moeten zijn in de tekst. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat het gebruik van deze 2 woorden (onbewust) effect heeft op hoe een vacature wordt ervaren. En Textio -analyseert elke maand miljoenen vacatureteksten en data in Amerika- toonde eerder aan dat een evenwichtig gebruik van 'jij' en 'wij' het beste resultaat oplevert.


Hoeveel van de 5 missers kan jij afstrepen als het gaat om je eigen vacatureteksten? Vast wel eentje. En da's niet best. Let's make vacatureteksten great again. Zal ik naar je toe komen voor een incompany training zodat je betere vacatureteksten leert schrijven?


Reacties
Categorieën