blog copywriting
Nicol_Tadema
blog copywriting
10/07/2023
2 min
0

Communiceren met DISC-geel

10/07/2023
2 min
0

Lijkt het soms wel dat jouw gesprekspartner op een andere frequentie communiceert? Dat 'ie zo krom is als een gele banaan? Zo tune je in op het ‘gele' kanaal’.

Huh? Wat zeg je nu? Intunen op het ‘gele' kanaal’? Door jouw eigen frequentie af te stemmen op mensen met een geel DISC-profiel is het bereik optimaal.

DISC is een tool die mensen indeelt in 4 gedragsstijlen: Rood, Geel, Groen en Blauw. Het helpt je te begrijpen hoe jij en anderen communiceren en werken, waardoor samenwerking en communicatie soepeler verlopen en beter resultaat wordt behaald.

Wie zijn die mensen met een geel DISC-profiel?
Gele DISC-types zijn de zonnige energiebundels die elke ruimte oplichten waar ze binnenkomen. Met hun creatieve flair en aanstekelijk enthousiasme weten ze alle beren op de weg te knuffelen, en iedereen om hen heen op te peppen. Ze zijn het stralende middelpunt van elke sociale gelegenheid en ze houden ervan om in de schijnwerpers te staan. Recht voor z'n raap en gul tot op het bot. Deze 'gele bananen' vertellen hoe het zit terwijl ze je het laatste stuk taart aanbieden.

Kletsen? Dat kunnen ze als de beste. Ze zijn ongekend spraakzaam en maken met iedereen een praatje. Van de CEO tot de barista. Ze zijn niet het type dat in een hoekje zit te wachten; nee, ze nemen het woord en houden de aandacht vast. Maar let op, hun gedrevenheid kan soms omslaan in een lichte chaos. Ze houden van veel ballen in de lucht, ook al vallen er soms een paar.

Oh ja, als er iets is waar ze echt niet zonder kunnen, dan is het wel een goede dosis applaus. Complimenten zijn als brandstof voor deze enthousiaste zielen; het motiveert ze om nog groter en beter te dromen.

Dit is hoe je níét met DISC-geel communiceert:

❌ vervallen in te veel details (blauw). Binnen no time ben je de aandacht kwijt.

❌ te voorzichtig / risico-vermijdend. zijn (groen). Overmatige voorzichtigheid kan de gedrevenheid en avontuurlijkheid van een 'gele banaan' temperen.

❌ kille zakelijkheid (rood). Dit komt al snel onpersoonlijk over.

❌ micromanagement / temmen met veel regels, strakke structuren of gedetailleerde procedures.

Zo communiceer je wel met DISC-geel:

✅ lach en toon emoties.

✅ smijt met bijvoeglijke bijwoorden (belachelijk leuk, bizar interessant, bovengemiddeld hoog, extreem laag)

✅ durf af te wijken van het onderwerp/veer mee.

✅ geef complimenten. De 'gele bananen' houden van bevestiging en waardering. 

Woorden waar DISC-geel van smult:
magisch, inspirerend, spannend, verrassend, geheim, blij, toveren, bijzonder, enthousiast, uitgesproken, onthullen, creatief, avontuurlijk, vrijheid en positief.

Waar werken mensen met een geel DISC-profiel?
Mensen met een geel DISC-profiel werken vaak in creatieve beroepen zoals marketeer, tekstschrijver of vormgever. Moeten er veranderingen worden doorgevoerd? Dan is geel ook jouw m/v/x: denk aan een changemanager of een scrum master Ook zie je 'gele mensen' vaak in beroepen waar men overtuigt en inspireert, denk aan beroepen als trainer, dagvoorzitter of spreker.

Nieuwsgierig naar de communicatiestijlen van de andere 3 DISC-kleuren?

Reacties
Categorieën