spreker tekst
blog copywriting
Nicol_Tadema
blog copywriting
10/11/2023
1 min
0

Het drama vóór het applaus

10/11/2023
1 min
0

Fuck. De zenuwen slaan toe. Wat dóé ik hier?


Ik dwaal wat rond in een eventlocatie waar ik mag goochelen met woorden. In de zaal staan 180 stoelen netjes opgesteld. Nog even en dan stroomt het publiek binnen.

Ik ben goed voorbereid. Mijn verhaal zit in m’n kop. Ik 'own' de knalroze outfit die ik draag én ik heb ook nog eens een goodhairday. Ruim op tijd van huis vertrokken; geen file dus veel te vroeg aanwezig. Laptop aangesloten, geluid doet het; altijd fijn als de techniek meewerkt. Alles voor elkaar. Toch?

Ai, die tijd dat ik te vroeg aanwezig ben is dus genoeg tijd om zenuwachtig te worden. 

Wat als het publiek...

☠ gaat gapen en denkt: ‘saaie shit dit’…?
☠ halverwege mijn verhaal de zaal uitloopt?
☠ zwaar in de weerstand gaat omdat er anders over wordt gedacht?

Ik pak mijn notities er nog eens bij want wat als ik iets vergeet? Even een slokje water hoewel ik het liefst een shotje achteroversla. Nog een keer op de flip-over de tekening maken die ik thuis al een paar keer oefende. Snel naar het toilet omdat ik opeens heel nodig moet plassen. Tijdens het handen wassen werp ik een blik in de spiegel: huh, ik had toch een goodhairday?

Geroezemoes. De zaal stroomt vol. 360 ogen kijken mij vol verwachting aan. No way back. Ik glimlach naar een vrouw op de derde rij die hetzelfde knalroze pak als ik draagt: 2 zuurstokken in 1 zaal tussen voornamelijk grijze maatpakken. En dan start ik: ‘Wat als jij kon goochelen met woorden?’

Nu vliegt de tijd voorbij. De mensen schrijven druk mee, er wordt instemmend geknikt, verbaasd gekeken en hard gelachen. Als ik afrond wordt er luid geapplaudisseerd. Ook komen er meerdere mensen naar mij toe om mij te bedanken én nog wat extra veren in m’n reet te steken.

Ik hou van het sprekersvak. Het impostersyndroom én de zenuwen horen er elke keer weer bij. En stiekem maken juist die dingen mijn werk zo tof. Alleen besef ik dat elke keer pas na mijn optreden. 😉


Met mij op jouw podium ontdekt het publiek hoe zij resultaten boekt door slimmer te communiceren. Heb jij een stuiterbestendige podiumplek? Whihoe! Bel mij via + 31 6 11 76 08 46 of mail via ikwil@scorenmetwoorden.nl. 

Reacties
Categorieën