blog copywriting
Nicol_Tadema
blog copywriting
10/07/2023
1 min
0

Communiceren met DISC-rood

10/07/2023
1 min
0

Lijkt het soms wel dat jouw gesprekspartner op een andere frequentie communiceert? Zo tune je in op het ‘rode kanaal’. 

Intunen op het ‘rode kanaal’; wat bedoel ik daarmee? Ik doel op slim communiceren met mensen met een rood DISC-profiel. 

DISC is een tool die mensen indeelt in 4 gedragsstijlen: Rood, Geel, Groen en Blauw. Het helpt je te begrijpen hoe jij en anderen communiceren en werken, waardoor samenwerking en communicatie soepeler verlopen en beter resultaat wordt behaald.

Wie zijn rode DISC-mensen?
Mensen met een rood DISC-profiel zijn als de kapiteins van het schip: doelgericht, gedreven en met voldoende lef om de koers te bepalen. Ze hebben een onuitputtelijke bron van zelfvertrouwen. Risico's? Die worden eerder gezien als spannende uitdagingen dan als iets om te vermijden.

Ze zijn gemaakt voor de frontlinie, altijd op zoek naar het volgende grote ding om te veroveren. Zeg je dat iets onmogelijk is? Dan nodig je de rode DISC-persoon uit om het tegendeel te bewijzen.

Mensen met een rood profiel hebben weinig geduld voor omwegen of aarzeling en zijn gefixeerd op efficiëntie en resultaten. In hun ogen zijn obstakels slechts snelheidsbulten op de weg naar succes.

Waar werken mensen met een rood DISC-profiel?
Mensen met zo'n rood DISC-profiel werken vaak in leidinggevende functies, als salesprofessional of in een beroep waar binnen 1 oogwenk belangrijke beslissingen moeten worden gemaakt. Soms wel een beslissing van leven en dood. Denk daarbij aan het beroep van een chirurg, IC-arts, sportcoach of een advocaat.

 Dit is hoe je níét met DISC-rood communiceert:

❌ te voorzichtig en/of onzeker. Vaagheid of gebrek aan duidelijke richting kan frustratie opleveren (groen).

❌ onnodige small talk (geel) en/of verzanden in details (blauw). Mensen met een rood DISC-profiel raken snel verveeld of geïrriteerd door te veel details of langdradige uitleg.

❌ overbodige regels of procedures: dit wordt gezien als belemmeringen. Mensen met een rood DISC-profiel zijn geneigd om dingen op hun eigen manier te doen als ze het gevoel krijgen dat ze worden tegengehouden.

Zo communiceer je wel met DISC-rood:

✅ direct en to-the-point: Mensen met een rood DISC-profiel waarderen duidelijke en beknopte communicatie; kom snel ter zake.

✅ focus op einddoelen en hoe resultaten bereikt kunnen worden.

✅ zelfverzekerd en besluitvaardig. Zorg dat je duidelijk bent in je standpunten en beslissingen.

✅ daag uit. Door elementen van uitdaging en competitie in te zetten verhoog je de interesse en betrokkenheid.

✅ bied keuzes zodat de persoon met een rood DISC-profiel (het gevoel heeft dat hij/zij/het) de regie behoudt.

Woorden waar DISC-rood van smult:
resultaat, competitie, expert, autoriteit, doelen, efficiëntie, succes, leider, uitdaging, strategie, winst, prestatie, besluitvaardig, direct.


Dit vind je vast ook interessant:


Reacties
Categorieën