blog vacaturetekst
Nicol_Tadema
blog vacaturetekst
12/05/2022
2 min
0

Wat is de ideale lengte van een vacaturetekst?

12/05/2022
2 min
0

Ik denk dat het de meest gestelde vraag is die ik tijdens trainingen op mij krijg afgevuurd. Hoe lang moet-ie zijn? En for the record: ik heb het over vacatureteksten.

Eerst even wat data. LinkedIn geeft aan dat je bij 150 woorden beter kan ophouden, om het aantal sollicitaties te bevorderen. Indeed.com benoemt 90 woorden als ideaal maximum voor een vacaturetekst die converteert. En Textio geeft aan dat 640 woorden het ideale aantal is voor een vacaturetekst.

Vraag je aan een copywriter die per woord betaald krijgt hoe lang een tekst moet zijn? Waarschijnlijk zegt-ie: 'Nooit lang genoeg.’

Voor recruiters die het schrijven van vacatureteksten onderaan hun lijst met favoriete bezigheden hebben staan, geldt: des te korter, des te beter.

Maar hoe lang een vacaturetekst echt moet zijn? Dat bepaalt jouw doelgroep.

De doelgroep bepaalt
Jouw doelgroep wil echt geen tekst die bestaat uit een x-aantal woorden. Ze wil gewoon de antwoorden op de allerbelangrijkste vragen die spelen in het hoofd. Niet meer en niet minder. Alleen met de antwoorden op de allerbelangrijkste vragen kan de doelgroep die beslissing nemen die hun leven potentieel kan veranderen. Want dat is verandering van werk; het heeft veel impact op een mensenleven. Zoveel impact dat het een achttiende plek op de stress-schaal van Holmes en Rahe scoort, dicht bij het afsluiten van een hoge hypotheek en het verlies van een vriend.

Op kort knapt men af
Als je je realiseert hoeveel impact een nieuwe baan kan hebben, snap je waarschijnlijk ook dat je met die luttele 90 woorden die Indeed adviseert sowieso niet wegkomt. Een te korte tekst is al snel een afknapper. 53% van de Nederlandse werkzoekenden vindt dat er te weinig informatie over de functie is terug te vinden in een vacaturetekst. En het oog wil ook wat: een te korte tekst kan wantrouwen oproepen, omdat-ie waarschijnlijk inhoudsloos is. Die vlieger gaat zeker op bij doelgroepen die gewend zijn lange lappen tekst door te spitten, zoals beleidsmedewerkers en juristen.

Te lang is ook niet goed
Een te lange tekst kan ook een reden zijn om weg te klikken voor mensen. Bijvoorbeeld omdat het visueel afschrikt: ‘Wow, moet ik dit allemaal lezen?’ Vervolgens is er het risico dat de duim in de kramp schiet tijdens het scrollen. Zeker als je nagaat dat de meeste mensen zich mobiel oriënteren op een nieuwe baan. Als dan ook de functie-eisenlijst onnodig lang is, raak je de lezer zeker kwijt. Zo bleek uit een (wat ouder) onderzoek van Unique. Verder zorgt wollig, passief taalgebruik er vaak voor dat een sollicitatie uitblijft. Of wat denk je van clichés die worden gebruikt als opvulling van de tekst? Die wekken alleen maar wantrouwen. Weg conversie.

Oké Nicol, maar hoe lang moet een vacaturetekst nu zijn?
Mijn antwoord: zo lang als nodig en zo kort als mogelijk. En hoeveel woorden je daar uiteindelijk voor nodig hebt, dat bepaalt jouw doelgroep.

Dus kruip in de huid van die doelgroep. Zorg dat je de vragen beantwoordt die werkzoekenden in deze beginfase van de werving hebben. Niet meer en niet minder. Tussen de regels door enthousiasmeer, preselecteer en activeer je de lezer. Dat je daar voor de ene vacature minder woorden voor nodig hebt dan bij een andere vacature is dikke prima. Als elk woord er maar toe doet.

Wil je toch echt een cijfer van mij horen? Als ik kijk naar het gemiddeld aantal woorden van vacatureteksten die ik schrijf, kom ik het dichtst in de buurt van het aantal dat Textio benoemt: 640. Gemiddeld dus, want de praktijk leert dat ik bij vacatures waarbij de doelgroep een lager opleidingsniveau heeft, vaak minder woorden nodig heb dan wanneer de doelgroep een hoger opleidingsniveau heeft. Dat komt dan weer door de complexiteit van de functie, beweegmotieven en de aandachtsspanne van de doelgroep.

Hoe lang is die van jou? Ik heb het dus over de gemiddelde vacaturetekst die jij schrijft. En voor welke doelgroep schrijf je die tekst dan?

PS Wil jij zorgen dat élk woord ertoe doet in jouw vacaturetekst? Kies dan nu voor de e-learning Scoren met vacatureteksten.

Reacties
Categorieën