vacatureteksten voor het brein
blog-magische-woorden
Nicol_Tadema
blog-magische-woorden
02/15/2022
1 min
0

Geen woorden voor

02/15/2022
1 min
0

“Hoe belangrijk is de vacaturetekst nog als je weet dat meer dan 90% van je doelgroep een latent werkzoekende is?” Het was zomaar een vraag van een recruiter in een van mijn trainingen over vacatureteksten.

Ik had er even geen woorden voor. En voor wie mij kent weet dat het een compliment waard is als je mij woordeloos krijgt. Waarom ik woordeloos was? Omdat ik simpelweg niet wist waar ik moest beginnen.

Juist nú is een vacaturetekst van grote toegevoegde waarde. Om wel 101 redenen. En misschien wel de allerbelangrijkste reden daarvoor is dat grote aantal latent werkzoekenden. Even voor de duidelijkheid: latent werkzoekenden zijn in definitie mensen die al een baan hebben. Deze mensen zijn dus niet actief op zoek naar vacatures en zijn lastig(er) om in beweging te krijgen.

Waarom is een vacaturetekst dan nú van grote toegevoegde waarde? In deze overspannen arbeidsmarkt? Waar het aantal vacatures sky high is en het aantal werkelozen mega low is? Omdat je juist nú het verschil moet maken. Alleen met een kneitergoede vacaturetekst val je op tussen 370.999 andere functies die momenteel vacant zijn. En kun je de gedroomde kandidaat verleiden om tot een sollicitatie over te gaan. Zelfs als deze persoon niet actief op zoek is naar een andere baan.

De vraag zou dan ook niet moeten zijn: “Hoe belangrijk is de vacaturetekst nog als je weet dat meer dan 90% van je doelgroep een latent werkzoekende is?”

De vraag is vooral: “Hoe zorg je dat die kneitergoede vacaturetekst onder de aandacht komt van de latent werkzoekende?” Want alleen een vacaturetekst op een jobboard knallen… da’s inderdaad zinloos. Pas je daarentegen bijvoorbeeld hyper targeting toe, dan neemt je bereik flink toe.

Ik hoor je denken: “hyper targeting, whattuh?” Bij hyper targeting communiceer je heel gericht met de beoogde doelgroep. Dit doe je met een specifieke, op deze doelgroep afgestemde boodschap via diverse kanalen. Niet schieten met hagel dus, wel schieten met scherp. De kans is vrij groot dat je dan raak schiet. Zeker met de juiste munitie. En die munitie? Da’s zo’n kneitergoede vacaturetekst.

Maar hoe schrijf je dan een vacaturetekst waarmee je de gedroomde kandidaat tot actie aanzet? Zelfs als deze persoon eigenlijk niet eens een andere baan zoekt? Door het onbewuste brein te beïnvloeden. Dat deel van het brein waarmee mensen 95% van de beslissingen neemt. Ontdek hoe jij beïnvloedingsprincipes in kunt zetten tijdens mijn online masterclass ‘Vacatureteksten schrijven voor het brein’.

Reacties
Categorieën