blog vacaturetekst
Nicol_Tadema
blog vacaturetekst
12/01/2022
3 min
0

Verplichting om het salaris in vacatureteksten te vermelden?!

12/01/2022
3 min
0

‘Vanaf 1 augustus is het in Nederland verplicht om het salaris in vacatureteksten te vermelden.’ Het blijft een hardnekking gerucht dat tijdens mijn trainingen en in social media maar blijft opdoemen. Berusten die geruchten op waarheid of is het een mythe dat de salarisvermelding in de vacaturetekst verplicht is?

De geruchten komen voort uit het wetsvoorstel Implementatie richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Dit voorstel is op 21 juni 2022 aanvaard door de Eerste kamer en is per 1 augustus 2022 in werking getreden.  Inzoomend op de factsheet van het wetsvoorstel Implementatie richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden valt mijn oog op deze zin: “Door deze richtlijn worden werkgevers onder meer verplicht meer informatie over arbeidsvoorwaarden, rechten en plichten te verstrekken bij aanvang van een dienstverband.”

In duidelijke(re) taal: een persoon moet geïnformeerd worden over (onder andere) voordat deze in dienst treedt. De vacaturetekst bevindt zich natuurlijk in een veel eerdere fase van het proces.  Duik ik nog dieper in de materie dan vind ik in het EU-wetsvoorstel ook deze zin “such information may be provided in a job vacancy notice or otherwise prior to the job interview" (artikel 5, chapter 2). Hieruit kan je dan weer afleiden dat het vóór het sollicitatiegesprek gemeld moet worden. Onduidelijkheid alom dus. Maar wat wél duidelijk is, is dat het (nog steeds) niet verplicht is om het salaris in de vacaturetekst te vermelden.Nu ben ik een groot voorstander van het vermelden van het salaris in vacatureteksten. Ik kan zo tig redenen opsommen waarom je het salaris wél moet vermelden in je vacaturetekst. Stuk voor stuk aangetoond door onderzoek en ik kan het aanvullen met mijn ervaringen. Je snapt dan ook vast dat ik een fel tegenstander ben als het gaat om vaag gedoe zoals ‘marktconform’, ‘conform cao’ of ‘een salaris dat past bij jouw achtergrond’. Een salarisvermelding in valuta zorgt voor duidelijkheid bij kandidaten en voor wervingskracht voor organisaties. Het is dan ook niet voor niets dat ik al heel wat jaren tijdens mijn presentaties en trainingen op de tafel klim en roep: "doorbreek het salaristaboe". Dus als het lukt om in meer vacatureteksten een salarisvermelding terug te laten komen, ben ik voor. Leid ik met plezier de polonaise. Hang ik de slingers op. En strooi ik confetti in het rond. Maar voor nu prik ik de ballon lek en zet het feestgedruis stop. Het is niet verplicht om het salaris in vacatureteksten te vermelden. Niet per 1 augustus 2022 en ik verwacht ook niet dat dit er op korte termijn aankomt. Wel daag ik je uit het salaristaboe eens te doorbreken en de toegevoegde waarde zelf te ervaren. Ga jij de uitdaging aan?

Niet in Nederland, wel in New York

Bij het horen van het gerucht dat het vanaf 1 augustus 2022 verplicht zou zijn om het salaris in vacatureteksten te vermelden dacht ik eigenlijk al meteen: 'het zal toch niet?' Tegelijkertijd gingen mijn gedachten uit naar een soortgelijk artikel dat ik eerder las. In dit artikel stond dat niet in Nederland, maar wel in de stad New York een voorstel over salarisvermelding is aangenomen in (onder andere) vacatureteksten. Lokale werkgevers in New York zijn verplicht om vanaf april 2022 een minimaal én maximaal startsalaris te vermelden. Doe je dit niet? Dan is dit inbreuk op de New York City Human Rights Law en dus strafbaar.

Salarisvermelding niet verplicht in vacatureteksten

Nu vind ik zelf niet dat een salarisvermelding in vacatureteksten verplicht gesteld moetworden. Simpelweg omdat je de toegevoegde waarde als werkgever of intermediair gewoon zelf zou moeten willen benutten. Doe je dit niet, dan is het jouw keuze met het risico dat je de war of talent verliest. Tijd verliest. Diversiteit in sollicitanten achterblijft. Sollicitanten misloopt. Enzovoorts. Benieuwd naar de toegevoegde waarde die ik zie bij salarisvermelding in vacatureteksten? In mijn blog  'Doorbreek het salaristaboe' somde ik eerder namens Voor Tekst al 10 redenen op waarom het werkt. Zoals het gegeven dat het salaris de belangrijkste drijfveer onder de Nederlandse beroepsbevolking is. En dat 26% van de lezers van je tekst afhaakt als informatie over salaris ontbreekt. Of dat het je vindbaarheid verbetert. Nog eens 78% zegt minder snel te solliciteren als het salaris in de vacaturetekst mist. En je ontvangt tot wel 27% meer sollicitanten áls je het salaris benoemd. Voor meer actuele feiten en cijfers check: feiten en cijfers over vacatureteksten.

Alles in de strijd

Steeds meer organisaties snappen trouwens dat het vermelden van salaris wordt beloond. Misschien omdat ik dan toch geen roepende in de woestijn was of (waarschijnlijker) omdat de war of talent steeds heviger wordt. Alles wordt nu in de strijd gegooid, waaronder de salarisvermelding. Onderzoek van Jobdigger laat zien dat in 2018 en 2019 in minder dan 20% van de vacatureteksten het salaris werd vermeld. In 2020 stond de teller op 26%. Inmiddels staat het salaris al in 42% van de vacatureteksten concreet benoemd, zo blijkt uit onderzoek van Jobdigger. Daarmee zit het aantal salarisvermeldingen flink in de lift.


Wil je verder worden bijgepraat over do's and dont's als het gaat om vacatureteksten? Laten we vrijblijvend contact hebben. Ik geef advies, trainingen en presentaties over vacatureteksten. Ook schreef ik hierover 3 boeken.  

Reacties
Categorieën