Nicol_Tadema
07/11/2023
3 min
0

Wat je verkoopt ben je zelf | boekrecensie

07/11/2023
3 min
0

In mijn werkkamer staat een Billy-boekenkast tot de nok toe gevuld met boeken over communicatie, beïnvloeding en neuromarketing. Die boeken staan op kleur ingedeeld want dat staat leuk. Nu is zo’n geordende boekenkast geinig maar als auteur wil je niet dat jouw boek een plekje heeft in mijn Billy-boekenkast. Liever staat dat boek op mijn zwevende boekenplank, naast mijn bureau en daarmee op grijpafstand als ik aan het werk bent, ter inspiratie en informatie. Alle boeken op die plank hebben 1 ding gemeen: ik heb ze allemaal ‘grijs’ gelezen. Over welke boeken ik het heb? Denk aan ‘Invloed’ van Cialdini, ‘Don’t make me think’ van Steve Krug en sinds kort ook ‘Wat je verkoopt ben je zelf’ van Erwin Wijman.

Over Erwin Wijman gesproken: eerder rolde de bestseller ‘Zo verkoop je alles’ al van zijn toetsenbord. Het boek heeft al sinds 2019 een prominente plek op mijn zwevende boekenplank. Inmiddels ziet het boek er wat gehavend uit: de kaft en rug tonen slijtage. Tal van ezelsoren en als je het openslaat zie je mijn onderstrepingen, notities en markeringen. Je snapt het: dit boek vind ik ge-wel-dig.

 Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen Erwin mij vertelde dat er een nieuw boek aankwam: ‘Wat je verkoopt ben je zelf, waarom de beste reclame gratis is’. Hij stuurde mij een exemplaar toe en ik las het binnen 1 dag uit. Wat ik ervan vind? In 1 zin? Dit is een boek dat niet mag ontbreken op de zwevende boekenplank van zzp’ers en ondernemers. Zeker niet als je bekend, bemind en begeerd wil worden.

Boekenplank of boekenkast
 Of een boek wel of geen plek op m’n zwevende boekenplank bemachtigt, heeft niet alleen te maken met inhoud. Zo staan er in de boekenkast heel veel boeken die op het oog mega-interessant leken. En misschien zijn ze ook interessant maar ik kom er gewoon niet doorheen. Voor mij zijn die boeken vaak te theoretisch geschreven en ze zitten bomvol te lange zinnen en ingewikkeld taalgebruik.

“Het gaat er niet alleen om wat je zegt, het gaat er vooral om hoe je jouw verhaal vertelt.”

Erwins schrijfstijl is lekker. Zijn manier van schrijven is soepel, alsof ’ie zijn verhaal aan mij vertelt tijdens een goed gesprek. En zo vlieg ik door alle 41 hoofdstukken heen. Wat? 41 hoofdstukken? Da’s best veel. En dat is dit boek ook: veel. Veel voor weinig: de paperback is te koop voor 20,- en het aantal tips is overweldigend. Bij het tellen van de tips raakte ik de tel kwijt. Als ik moet gokken denk ik dat er gemiddeld 8 tips per hoofdstuk worden gegeven. Vermenigvuldig je dat met die 41 hoofdstukken dan zit je al snel ruim over de 300 tips. Ik zei toch dat het veel was? De tips zijn stuk voor stuk treffend omschreven en vooral heel praktisch. Ik pik er een paar uit die ik het meest aansprekend vind:

 Bedrijfsvriendelijk versus klantvriendelijk
 In het hoofdstuk ‘Niks jij klantvriendelijker... je klant moet bedrijfsvriendelijker worden’ schrijft Erwin dat je als ondernemer of marketeer jezelf een lol moet doen en klantvriendelijkheid moet schrappen. In plaats van te sturen op klantvriendelijkheid raadt Erwin aan dat je moet streven naar bedrijfsvriendelijke klanten. Een treffend voorbeeld is de tekst op het krijtbord voor een café waaraan wordt gerefereerd.

‘Koffie’ € 5,00
 ‘Een koffie graag’ € 3,00
 ‘Goedemorgen, mag ik een koffie, dank je’ € 1,75

Sponsor Post.nl
 Hoeveel WhatsAppberichtjes krijg je per dag? Hoeveel mails? En hoeveel ansichtkaarten? Het antwoord laat zich raden en dat is waarschijnlijk waarom het hoofdstuk ‘Verstuur vaker een kaartje, geheid dat je opvalt tussen de post’ thuishoort in dit boek. Het klinkt zo simpel en dat is het ook maar wanneer verstuurde jij voor het laatst post aan een klantenrelatie?

 3. Heb je een visitekaartje?
 Ja, je website en LinkedIn-profiel zijn je visitekaartje maar vergeet je eigen visitekaartje niet. Het is essentieel voor de opvolging van een contact dat je opdoet tijdens een netwerkevent of congres. Hierbij raadt Erwin onder ander aan te kiezen voor een niet-conventionele vorm. Ik ga die ronde visitekaartjes van mezelf even afstoffen.

4. Wie schrijft die blijft
 Om jezelf te verkopen hoort schrijven erbij. Voor het schrijven van een overtuigende tekst vind je in het hoofdstuk ‘Zo schrijf je een tekst waarmee je de lezers vasthoudt tot het einde’ 11 praktische tips. Een van die tips is: schrijf zoals je praat. En laat dit boek nou ook in spreektaal geschreven zijn, zodat het lekker wegleest én beter wordt onthouden. 

Positief-kritische noot
Je hebt het door, ik ben enthousiast. Toch kijk ik altijd naar wat nog beter kon. Voor mij geldt dat bij dit boek het visueel sterker mag. De knalgele cover met Starbucks-lookalike-beker is veelbelovend maar als ik het boek opensla vind ik geen 1 andere visual. Verder mag van mij het formaat van de letters net even groter zodat het letterlijk nóg lekkerder wegleest. Maar goed, misschien is het mijn leeftijd óf moet ik een nieuwe bril.

Onder aan de streep scoort dit boek punten bij mij. Alle 188 pagina’s heb ik verslonden en zelfs daarna bladerde ik nog even door. Wat zag ik daar? Mijn eerdere quote over Erwins bestsellerboek ‘Zo verkoop je alles’ staat hier, met mijn naam erbij. Wauw, zo heb ik stiekem toch een (heel klein) aandeel in dit toffe boek. Als zzp’er of ondernemer heb je weinig aan die quote maar aan dit boek ga je heel veel hebben als je jezelf op de kaart wil zetten. Een aanrader.

Deze recensie verscheen eerder op Frankwatching.

Reacties
Categorieën