blog copywriting
Nicol_Tadema
blog copywriting
04/07/2023
1 min
0

Wat is nudging?

04/07/2023
1 min
0

Nudging is een motivatietechniek waarbij het gedrag van mensen op een voorspelbare manier wordt beïnvloed. Mensen worden onbewust en ongedwongen gestimuleerd om een bepaalde keuze te maken. Zie het als een duwtje in de goede richting.

Meteen al genudged en m’n dag moet nog beginnen. Hoe dan? Nou, ik heb een nieuwe tandenborstel. Niet zomaar eentje, deze tandenborstel beïnvloedt mij 2 keer per dag.

Het is de Oral-B iO Series 10 Cosmic Black. Een of ander hypermodern ding met 3D tracking van mijn poetsgedrag en een interactieve kleurendisplay. En op die kleurendisplay verschijnt een groene smiley. Tenminste.. als het goed is... want als ik mijn tanden nét niet de aanbevolen 2 minuten poets dan krijg ik een ontevreden gezicht in het rood.Nudging in het herentoilet
Van tandenpoetsen naar urineren: het bekendste voorbeeld van nudging is een sticker met een afbeelding van een vlieg die in sommige openbare gelegenheden in het urinoir geplakt zit. Het is gebleken dat mannen onbewust op de vlieg richten. Het resultaat? Er belandt 80% minder urine naast de pot. Niet alleen fijn voor de andere toiletbezoekers, het scheelt ook flink in de kosten voor schoonmaak. De sticker van de vlieg? Dát is de nudge.

Nudging in marketing
In marketing zie je nudges vaak terug in de manier hoe producten worden getoond op een website óf in een winkel bijvoorbeeld. Denk daarbij eens aan de review van een product dat er direct naast wordt getoond. Dat is nudgen met behulp van sociale bewijskracht. Of het product wordt het meest prominent getoond in de zoekresultaten. Misschien zelfs met een sticker erbij: ‘meest gekocht’.

Nudging in tekst
Hoe je nudges toe kan passen in tekst? Door je boodschap in de juiste vorm, volgorde of schrijftechniek te gieten. De woorden die ik beschrijf in mijn boek De 7 magische woorden zijn er een subliem voorbeeld van. Binnen alle 7 woorden zijn de woorden maar, niet en of misschien wel de sterkste voorbeelden van nudging.

Onderaan de streep stuur je met de technieken en woorden direct het gedrag en de gedachten van de lezer. En zo kan jij jouw resultaten verhogen; door te goochelen met magische woorden in tekst.

Smile op mijn gezicht
Nog heel even over mijn boek gesproken… wist je dat jij een smiley op mijn gezicht kan toveren door De 7 magische woorden te bestellen? Voor 21:00 uur besteld is morgen jouw resultaten beïnvloeden.Reacties
Categorieën