Sinterklaas zat te denken

Sinterklaas is weer in het land en dat betekent dat het weer tijd is voor sinterklaasgedichten. Ook in huize Tadema. Rond 5 december maken we bij ons thuis surprises voor elkaar. Daarbij zijn 2 voorwaarden: ga vooral helemaal los én voeg een gedicht toe van minimaal 6 regels. 

De dagen voor sinterklaasavond blijven de deuren van de slaapkamers hier in huis angstvallig gesloten. Iedereen werkt hard aan de surprise. Het enige wat door de gesloten deur hoorbaar is, is het gescheur van papier, getimmer en zo nu en dan wat gevloek. Uit ervaring weet ik dat het verplichte gedicht door mijn familieleden pas een paar minuten van tevoren wordt gefabriceerd. Het online rijmwoordenboek wordt daarbij veelvuldig geraadpleegd. Mijn liefde voor het schrijven is duidelijk niet erfelijk. Maar goed: ze doen hun best, met als resultaat afgezaagde rijmpjes.

Heeft Sint iets voor jou meegebracht? Jazeker, het is een hele vracht!
Ik wens je veel plezier, met dit cadeautje hier!
Sint vond het moeilijk kiezen wat hij zou kopen, dus maak het cadeau nu maar snel open.

Afgezaagd kan je mijn gedicht nooit noemen. Al bij het openrollen van het papiertje zie je mensen mijn kant opkijken. Hoewel ik hardnekkig ontken en als afzender ‘Sinterklaas’ onderaan het gedicht staat, verraden het aantal én de lengte van de zinnen mij. Ik kan me namelijk niet inhouden tijdens het rijmen. Met schrijven als tweede grote liefde -naast mijn gezin- ga ik helemaal los op het gedicht. Ik werk er uren aan zonder dat ik het rijmwoordenboek hoef te raadplegen.

Meer dan alleen gezellig
Naast een gezellige sinterklaasavond is rijm ook goed voor je conversie. Slogans als: ‘melk is goed voor elk’, ‘bedenk goed wat je met je laatste Rolo doet’ en ‘ben je Bob, zeg het hardop’ zijn geloofwaardig(er) en overtuigend. Zo blijkt uit Noors onderzoek.

Rhyme-as-reason
Dat rijm met gemak een plek in het brein verovert, heeft zelfs een naam: het rhyme-as-reason. Mensen hebben de neiging om dingen eerder te geloven en te onthouden wanneer ze rijmen. De achterliggende gedachte is dat als het weinig moeite kost om iets te lezen, het vast waar is. Je zou bijna weer in Sinterklaas geloven.

Overtuigend schrijven, dat doe je ook met magische woorden. Met deze 7 woorden landt jouw boodschap goed in het onbewuste brein van de lezer. Zelfs als het verhaal inhoudelijk hetzelfde is als dat van de concurrent. Hoe dat werkt, ontdek je tijdens de goochelles voor copywriters en marketeers.

Over de schrijver
Mensen noemen mij een woordgoochelaar. Wat ik daar zelf van vind? Sowieso deel ik de mening dat woorden iets magisch hebben. En ik weet dat door te goochelen met woorden het onmogelijke mogelijk kan worden. Zo laat ik door de inzet van 1 woord mensen denken aan een paars konijn. Ik zet de boel op z’n kop om resultaten te verhogen. Scoor met woorden.
Reactie plaatsen

Voorkomen dat je urenlang naar een leeg scherm of wit vel papier staart?

meld je direct aan voor mijn inspiratiemails
 betaal niks. Nada. Noppes.
ontvang elke week mijn hersenkronkels, brainwaves en ideeën.

net als de andere 1.761 andere toffe mensen