zinslengte tekstschrijver
blog copywriting
Nicol_Tadema
blog copywriting
11/07/2022
1 min
0

Check zinslengte, ik kan niet meer zonder

11/07/2022
1 min
0

Laatst had ik 24 uur lang geen televisie en internet. Iets met 2 providers die niet met elkaar communiceren bij een overstap. Nou ja, dit bericht is geen klaagzang. Die ene dag zonder televisie en internet was ergens best relaxed.

Maar goed: wat doe je dan op een zondag als je niet even kan zappen langs televisiezenders of surfen op het internet? In huize Tadema doen we in elk geval geen ouderwetse bordspellen. Da’s pure zelfbescherming, aangezien de helft van mijn gezin echt heel slecht tegen z’n verlies kan. Om rondvliegende pionnen, dobbelstenen en borden te voorkomen spelen we soms een potje Rummikub op de mobiel. En dan nog hoor ik gevloek van boven als het even tegenzit. En daar zitten 2 deuren en een trap tussen… 

Nu heb ik een deadline voor mijn vierde boek 'De 7 magische woorden'. De research is al gedaan dus ik hoef ‘alleen nog maar’ te schrijven. En dat bleek de ideale tijdsbesteding op die zondag. Eenmaal alles 'op papier' was er nog maar 1 ding wat ik moest doen. De tekstcheck op (te) lange zinnen via Debatrix. Alleen dat lukte dus niet zonder internet. Pas op dat moment merkte ik hoe afhankelijk ik was geworden van de gratis tool. Ik gebruik die tool echt voor elke tekst die ik naar buiten breng.

Te lange zinnen vormen echt de valkuil van menig tekstschrijver. Professioneel óf niet professioneel. En je kan je flink bezeren met zo’n valkuil, omdat de tekst daardoor complex kan worden. Het gevolg? Er ontstaat weerstand bij de lezer. Of, nog erger: de lezer haakt af. Ik wil dat graag voorkomen en daarom houd ik een gemiddelde lengte aan van 5 tot 20 woorden. Schrijf ik een tekst op B1-niveau, dan is de langste zin zelfs maar 15 woorden. 

Toen op maandag de nieuwe provider zorgde dat internet en televisie terugkeerden, was een van de eerste dingen die ik deed: het checken van dat hoofdstuk. Ouch, dat viel even tegen… In het ene hoofdstuk van 4156 woorden stonden meerdere veel te lange zinnen. Te lang omdat ze meer dan mijn gebruikelijke 5-20 woorden bevatten en de tekst daardoor onnodig complex werd. Wat weer (onbewust) weerstand oplevert bij de lezer en dat voorkom ik liever.

De langste zin uit mijn tekst telde 32 woorden. Een zin die met een simpele punt makkelijk 'opgebroken' kon worden en daardoor beter leesbaar werd. So I did en dus is dit hoofdstuk nu écht klaar. Dus: ja, ik kan prima een dagje zonder internet en televisie, maar een dagje zonder Debatrix als copywriter? Da's een heel ander verhaal.

Ben je benieuwd naar die superhandige tool? Check de tekstanalyse-tool van Debatrix. En nee, ik heb geen aandelen, ik ben gewoon enthousiast. Omdat het geweldig werkt en bovendien gratis is.

Wil je meer ontdekken over hoe zinslengte kan bijdragen aan duidelijke taal? Ik deel mijn kennis hierover tijdens masterclasses en incompany trainingen. 
 

Reacties
Categorieën