Wat is een Job Value Proposition?

Een Job Value Proposition (JVP) is het antwoord op de vraag: ‘waarom kiest de doelgroep voor deze vacature bij deze werkgever?’ Het is dus dé reden waarom de doelgroep kiest voor jouw vacature.


Waar komt de Job Value Proposition vandaan?

Al sinds jaar en dag kennen we binnen de wervingswereld de Employee Value Proposition (EVP). Een EVP richt zich echter alleen op de waarde van de werkgever. En de waarde van een specifieke vacature bij een werkgever omvat vaak meer dan die van de werkgever alleen. Daarom heb ik in 2018 de Job Value Proposition in het leven geroepen. Kortweg: de JVP. Inmiddels is de JVP -net als de EVP- een begrip in de wervingswereld.

null

De JVP ligt in het verlengde van de Employee Value Proposition (EVP). Waar een EVP zich alleen richt op de waarde van de werkgever is een JVP de waarde van een specifieke vacature bij de werkgever.


Waar voldoet een goede Job Value Proposition aan?

Bij een goede JVP kun je een vinkje zetten bij de volgende 3 aspecten:

Doelgroepgericht

Wat heb je aan een unieke waarde van een vacature als deze onbelangrijk is voor de doelgroep? Voor een junior developer is een geweldige pensioenregeling bijvoorbeeld vaak veel minder interessant dan opleidings- en doorgroeimogelijkheden.

In een JVP smelten de wensen en behoeften van de doelgroep samen met jouw aanbod. Dat kan gaan over de functie-inhoud, cultuur of arbeidsvoorwaarden.

Door in gesprek te gaan met de doelgroep achterhaal je of jouw JVP aansluit bij deze doelgroep. Ook kan je doelgroependata zoals die van Giant! inzetten. 

Echt

Een JVP is altijd berust op de waarheid. Je benoemt niet dat je direct een onbepaaldetijds-contract aanbiedt in de vacaturetekst om vervolgens een bepaaldetijdscontract voor te schotelen.

Je benoemt geen torenhoog salaris om vervolgens een marktconform salaris aan te bieden. En nee, je begint ook niet over de gezellige vrijdagmiddagborrel als er slechts 1 collega elke vrijdagmiddag alleen achter de bar staat met een glaasje limonade.

Om jouw JVP kracht bij te zetten kan je medewerkers laten vertellen wáárom zij hebben gekozen voor deze job. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een quote die je toevoegt aan de vacaturetekst.

Onderscheidend

Een propositie is een eenvoudig te begrijpen reden waarom een persoon nú moet kiezen voor een specifiek merk, product of dienst ten opzichte van alle concurrentie en alternatieven. Dat geldt dus ook voor de JVP. Want als je benoemt wat anderen ook bieden, is je aantrekkingskracht niet groter dan die van anderen.

Daarom ga je altijd op zoek naar de reden die deze vacature bij deze werkgever onderscheidt van andere soortgelijke vacatures bij andere werkgevers. Het kan daarbij lonen om eens te kijken hoe andere vacatures in de markt worden gezet. Zorg dat jouw ‘haakje’ anders is..

Laat je inspireren door mijn hersenkronkels, brainwaves en ongezouten mening.

meld je direct aan voor mijn inspiratiemails
 betaal niks. Nada. Noppes.
voorkom dat je urenlang naar een leeg scherm  

Speciaal voor ambitieuze tekstschrijvers, copywriters en contentspecialisten die niet genoeg inspiratie kunnen krijgen.
Nadrukkelijk niet bedoeld voor muggenzifters, cheapskates en taalnazi’s.